Holi, a színek ünnepe…

Indiában, ez a Telihold az egyik legfontosabb Telihold az egész évben. Ezen a napon ünneplik a Holi fesztivált, amely napon kb. 1 milliárdan dobálják meg egymást festékkel és festékes vízzel,  Indiában.

Idén, 2019-ben ez a a Telihold, Március 20-ra esik.

Ez az ünnep a mi kultúránk busójárásnak felel meg, mert a mögöttes elképzelés az, hogy a vidámsággal, a festékszórással el kellene engednünk a tavalyi év rosszait, sérelmeit, stb.

Nagy általánosságban ez egy, 1 napos buli szinte egész India területén, de Vrindavan környékén, ahol Krisna megszületett és ahol felnőtt, ez az ünnep 1 hétig tart!

Az érdekessége az egésznek az, hogy itt nem azt történik, hogy mindenki ki megy az utcára a legtrógerebb szerkójában és kezdődhet a dobálózás, hanem mindenki egy teljes garnitúra vadonatúj ruhát ajánl fel, általában fehéret és úgy indulnak bele a forgatagba.

Általában az egész egy rendkívül figyelmes buli, ritkán azért vannak elvadulások, mert pl. naplemente után, már nem szoktak vizes festéket használna, hogy meg ne fázzék az ember, akkor már csak magával a porral kenik be egymást, figyelmesen, de egyben hatékonyan is.

Valahogy be kellene vezetni ezt a bulit nálunk is itt Európában! Várom a kreatív ötleteket!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Spirituálisan is hatalmas nap ez a mai, mert ezen a napon született meg Indiában, (Mayapurban, ahol én is laktam) Krisna a Védák által utolsóként előrejósolt inkarnációja, Sri Caitanya Mahaprabhu, 1486-ban. Ő a bengáli Bhakti kultúra főalakja.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Holi, a színek ünnepe… bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Visszajelzés: márczius 15 meg hindu ünnepek | only better days ahead

  2. Visszajelzés: Március hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Az aktuális Védikus Asztrológia előrejelzés: Nap a Vízöntőben: Február 13-Március 14… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Március hónap esemény naptára és főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..