Étkezés a Védikus Asztrológia szerint…

foodessA Védikus kultúra tudományágai mind szervesen kötődnek egymáshoz.

Az asztrológia, a jóga, az ájurvéda, a vasztu shásztra mind ugyanazon alapokkal rendelkeznek, és rendszerük teljesen átszövi a többi ágazatot is. Íme, egy kis szösszenet, hogy az asztrológia miként keveredik, az ájurvéda egészség megőrzés elveivel és a jóga helyes táplálkozás elképzeléseivel:

Hétfő a Hold napja: Fehér színű ételeket fogyasszunk, főként tejtermékeket, gyümölcsöket és gabonákat. Próbáljunk lédús meleg ételeket fogyasztani.

Kedd a Mars napja: Pirosas, élénk ételeket részesítsünk előnyben, és ne riadjunk el a fűszerezéstől sem. Sőt a fehérje is kapjon több szerepet. Így a vörös lencse, a cékla, a vörös káposzta  mind jó választás, de az olyan ételek is jók, mint a gránát alma, mert ezen a napon ehetünk hideg, nyers  és gyorsabban elkészülő ételeket is. Szóval akár egy gyors grill sajt is belefér, vagy egy pirosas saláta mozzarellával.

Szerda a Merkúr napja: Zöld szín a nap hívása és a leveles zöldek a nyerők. Szóval mehet a spenót, a saláták, de akár a cukkini is vagy a hajdina, ami egyébként egy keserű fű féle! A lényeg az, hogy nagy odafigyeléssel a részletekre készítésünk el mindent, és valamiféle rendszer alapján táplálkozzunk.

Csütörtök a Jupiter napja: Meleg, főtt ételek, amelyek a jóság minőségében készülnek el! A színük legyen sárgás, tehát a tökfélék kiválóak, és ezen a napon kurkuma mehet szinte mindenbe. Az ételek lehetnek gazdagabbak, pazarabbak.

Péntek a Vénusz napja: Tápláló, finom, ínyenc és kényeztető ételeket együnk, sőt ez a nap az étterembe járás napja is. Amennyiben otthon eszünk készítsünk több fogást és a szervírozás is legyen fényűző. A fő szín itt is fehér lesz és természetesen a tört fehér, a krém fehér, a gyöngyház, stb.

Szombat a Szaturnusz napja: Ezen a napon együnk maradékokat, ha muszáj enni. Különben koplalhatunk is. Hideg, száraz aszkéta ételek legyenek a menün.

Vasárnap a Nap napja: A királyi étkezés, a lakoma, a pompa és zabalás napja ez, csak legyen időnk lepiheni étkezés után. Persze a gazdag táplálkozás nem a rakott-töltött-rántottakban merül ki, lehet gazdagat enni, ami egészséges is egyben. Ezen a napon ne újítsunk, inkább használjunk régi jól bevált recepteket.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: Bővebben arról, hogy Indiában mennyire része a mai napig a a mindennapi életnek az asztrológia…

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga, Vasztu, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Étkezés a Védikus Asztrológia szerint… bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: A mostanában induló Asztrológiai kurzus menete, rendszeres és tudnivalói… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Az Ájurvédikus Gyógyászat és a Védikus Asztrológia találkozása… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..