Elment egy szent, és a mi világunk kevesebb lett és sötétebb…

Nagyon sokaknak már többször is meséltem róla, sőt a szerencsésebbekkel 2013-ban meg is látogattuk őt az indiai zarándoklatunk során. Amikor meglátogattuk azt a helyet Bengálban, ahol felnőttem.

Ő volt az a szerzetes bácsi, aki 8 éves kora óta szolgált ugyan abban a kis parányi templomocskában, ahová egy jó hosszú riksa út végén értünk el. Emlékeztek a helyet úgy hívták Mamgacsi. 

A történet 1921 februárjában kezdődött és az eredeti Bhakti Kutir egyik alapítójához kötődik. Akkor tájt még minden nagyon friss volt Majapurban, mármint a mi iskolánk, a mi rendünk szempontjából.

Mivel Bengál mindig is az egyik fő központja volt a Tantrikus gyakorlásnak és az Istennő imádatnak, kialakult az a furcsa helyzet, hogy majd 450 éves Krisna szobrok “gazdátlanná váltak”. Az a pap, aki templom szolgaként volt aktív elhunyt és nem volt a környéken egyetlen egy Vaisnava, vagyis Visnu hívő pap, aki gondját tudta volna viselni a majd fél évezrede imádott Krisna formáknak. 

Sőt addigra, már 3 különféle Krisna szobor csoport volt egy oltáron imádva, pap hiányában. Így azok a tantrikus gyakorlók, akik “örökölték” a templomocskát, úgy gondolták, hogy az lenne a legkevésbé tiszteletlen, ha a Krisna szobrokat beengednék a szent Gangesz folyóba.

Ez a hír jutott el a Bhakti Kutir egyik alapítójához, Bhaktisziddhanta Szaraszvati fülébe, aki rögtön csónakba pattant, hogy megakadályozza ezt! (Mint tudjátok az eredeti Bhakti Kutir-t 1902-ben alapította egy apa-fiú páros, most a fiúról van szó, ebben a történetben.)

De a történethez tartozik az is, hogy amikor ez a hír elért a folyó felénk eső oldalára, Bhaktisziddhanta Szaraszvati éppen a fent említett 8 éves kisfiúnak a felvételi beszélgetését fojtatta le. 

Így sebtében 4-en indultak útnak. Srila Bhaktisziddhanta, a 8 éves kisfiú, a szerzetes, aki behozta a kisfiút a kolostorba, és egy másik szerzetes, aki a hírt hozta.

A folyó túl oldalán Bhaktisziddhanta megegyezett abban, hogy egy komolyabb összeg fejében, “nemcsak” a Krisna szobrokat kapja meg, hanem azt a kis földterületet is, ahol a templomocska állt, és magát a templomot is, ami addigra már nagyon leépült.

A megegyezés után, az évszaknak abszolút ellentmondóan, elkezdett ömleni az eső, így a 8 éves fiú és az ő szerzetes mentora ott maradtak vigyázni Krisnára, míg a Mester, Bhaktisziddhanta és a hírt hozó szerzetes visszamentek pénzért. 

A hirtelen jövő komoly esőzés végett, annyira megduzzadt a Gangesz, hogy csak másnap tudtak visszamenni a mesterék, így a 8 éves kisfiú és mentora egész nap és egész éjjel felváltva tartották az ernyőt Krisna felett, hogy ne ázzon a jó Isten.

Ez alatt a nap alatt arról beszélgettek, hogy  mindez a sok történés nem lehet véletlen, és valószínű, hogy a jó Isten igencsak erős útmutatással próbál a tudtukra adni ezt-azt. Így, amikor a Mester visszaért az összeggel, némi vászon sátorlappal és természetesen némi hozott élelemmel, a kisfiú már maradt is, mint az újonnan megszerzett templomocska paptanonca.

Ezúttal a kisfiú mentora ment vissza a Mesterrel a folyó túloldalára, hogy összeszedje a holmijaikat, és így már hivatalosan is oda költözzenek az új templomhoz és, hogy így ahhoz a kötelékhez tartozzanak.

Viszont az esőzés maradt, sőt tovább durvult és így még 3 napba telt, hogy újra visszatudjanak menni a folyó Mamgacsi oldalára. Közben a fiúék a vásznat kifeszítették az oltár főlé, szóval már nem kellett tartani az ernyőt, de olyannyira zuhogott az eső, hogy képtelenek voltak tüzet rakni. Így nem is tudtak főzni Krisnára, csak beáztatták a rizst, a sárgaborsót és a zöldségeket a vászonban összegyűlt vízbe, és néhány óra után azt ajánlották fel az oltáron, és utána azt ették meg mint már felajánlott szentelt ételt.

Ezek a viszontagságok annyira megrázták a másik szerzetest, hogy 1 nap után lelépett, így Dzsagat Bandhu 8 évesen, teljesen egyedül, 2 napig gondozta a jó Isten szoborformáit a világvégén, a bengáli dzsungelben, tomboló esőzés közepette, technikailag étlen-szomjan, mert ő egy ilyen lélek volt már 8 évesen is.

Azért 3 nap után visszaért hozzá a szerzetes mentorra is, akinek a gondos figyelme alatt cseperedett ő, egészen mentora haláláig. Na ez a drága jó lélek távozott most el egy pár napja. Tehát könnyen kiszámolhatjuk, hogy Dzsagat Bandhu 1913-ban született, tehát 104 vagy 105 évesen távozott el köreinkből. 96-97 évnyi templomi szolgálat után.

Írjak még nektek erről a fantasztikus bácsiról.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Orientális Mesék
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elment egy szent, és a mi világunk kevesebb lett és sötétebb… bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Pap Zoltán hozzászólása:

    Igen, írj légyszi.

  2. Cieklinski Miklós hozzászólása:

    Hare Krisna 😊 nagyon szép megköszönöm,hogy ije lelkesítő történet folytatását elküldenéd.Köszönöm

  3. Visszajelzés: Úgy hívták a bácsit akiről írok, hogy Dzsagat Bandhu, azaz a világ barátja… | Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..