Egy kis Védikus apróság: Könyvek, írás, olvasás…

A nyugati világban nyelvészek, régészek, antropológusok sokszor azt mondják, hogy onnan eredeztethető az emberi civilizáció, amikor elkezdtünk írni.

Védikusan meg azt mondják, hogy az írás szükségessége az emberiség hanyatlása végett következett be. Hiszen addig mindent hallás után megtudtak tanulni az emberek, mert a megértésen volt a hangsúly.

Amikor írott szövegekből tanulunk, nem a megértésre, hanem megtanulásra kerül a fókuszpont, és az már nem mélyül be annyira.

Egyébként Germanusz Gyula is írja, hogy amikor Shantinikétanban tanított, Ravindranáth Tagore felkérésére, az indiai gyerekek mindent feltudtak idézni, akár évekkel később is, egyetlen egyszeri hallás után.

Sőt a mai napig egy csomó olyan tradicionális iskola van Indiában, ahol az oktatás arra épül fel, hogy a 4 Védák fennmaradó írásait fejből megtanulják a gyerekek. Ebbél fakadnak azok a titulusok is, mint Dvivédi (2 Véda tudója), Cshaturvédi (4 Véda tudója), stb…

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: És még ebből fakadóan egy kis apróság! Sokszor azzal szoktam szembesülni azzal a véleménnyel, hogy az ősi tudományok már ideje múltak és nem nekünk szólnak. De hát pont ez a lényeg, a Védák nekünk szólnak, nekünk lett leírva! A Védikus időkben nem kellett leírni a Védákat, hiszen mindenki tudta azt a tudás, és ami mindennél fontosabb, aszerint is éltek!

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..