Dipawali, Diwali, Kali Puja – Az év legnagyobb bulija Indiában

diwalimayapur

Mayapurban, ahol laktam 10 évig, minden Diwalikor, minden épület minden korlátját és ereszét kiraktuk gyertyákkal, aztán több százan egyszerre nekiláttunk a meggyújtásuknak. Mellesleg a “mi kis falunkban” van Dél-Kelet Ázsia legnagyobb kupolája és a leghosszabb vendégház épülete, nem százasával, hanem ezresével gyújtottunk gyertyákat, és az ősztől függetlenül sohasem volt szeles az időjárás.

Egész évben a Hinduk legnagyobb ünnepe a Diwali!

A védikus rendszerről és világképről elég azt tudnunk, hogy a világon a legelfogadóbb spirituális rendszer, mert mindenkihez szól, és nem egyének vagy körök kizárásával, hanem szabályozással tartja össze a társadalmat.

Ők ezt úgy hívják, hogy „a szabadság szabályozó elvei”. Mindenki követ szabályokat és rituálékat, még akkor is, ha azok nem egy ősi rendszerből ránk ragadt rítusok, hanem saját elménk találmányai.

A legelvadultabb anarchista is fizet villanyszámlát, mert ha nem fizetné, kikapcsolnák a villanyát, és akkor már nem tudna olyan szabadon élni, mint az egy kattintással „lőn világosság” helyzetében.

Valamint mindenkinek meg van a rendszere, szokása arra, hogy hogyan csináljon akár egy olyan egyszerű dolgot, mint a kézmosás, vagy az ajtó bezárás, és az azután következő rituálék, ahogyan leellenőrizzük, hogy tényleg be van-e zárva. Általában ezeket a rituálékat szüleinktől és az általunk tisztelt emberektől lessük el, tudatalatt.

Tehát ott tartottunk, hogy mindenki követ rítusokat és szabályokat, és a Védák ezzel szabályoznak mindenkit a társadalomban. Nincs az a perverz félnótás, akinek ne lenne valami lelkigyakorlat, vagy egy-két társadalmi jó tanács, hogy hogyan élje életét, és hogy hogyan ne zavarjon másokat azzal, hogy valójában ő tényleg egy perverz félnótás.

A Védák szerint ott ér véget a személyes szabadságunk, ahonnan már annak megélése sértené egy másik ember személyes szabadságát.

A legeldurvultabb individumai a védikus rendszernek, az Aghorik, a halott evő, dzsuva evő-ivó, szívó, piázó szerzetesek. Nekik is megvan a Védák által leírt szabályrendszerük, mint pl. az, hogy nem élhetnek emberek között, és mondjuk nem vehetnek ki semmit a halotti mágiából, étkezés és rituálék szempontjából, míg a rokonok még ott gyászolnak a tűz mellett, csak hogy a legfontosabb és legkézenfekvőbb dolgokat vegyük át.

Így van ez a mai ünneppel is. A vallásos verziója ennek a napnak az, hogy Sri Ráma, a nálunk is ismert Rámajána főhőse, aki Maga a Jó Isten a Hindu világképben, 14 év után visszatér országába egy kiadós száműzetés majd egy győztes csata után, és hívei, alattvalói minden kezükbe kerülő mécsessel, gyertyával felvillanyozták az éjszakát, hogy megtiszteljék visszatérő királyukat.

kali

káli, a fekete istennő…

De természetesen van egy negatív megközelítése is e napnak, még akkor is, ha már tudjátok, vagy legalább sejtitek, hogy azért a Hinduk ebből is pozitívumot hoznak ki. Ez a nap az év legsötétebb Újholdja, és mivel ez az a nap, amikor Káli Istennő, a fekete Istennő megjelent ebben a világban, mindenféle mágiával kapcsolatos teendőket is erre a napra szoktak időzíteni.

Persze Kálit is mindenki úgy imádja Indiában, amilyen az ő saját rálátása a Világra. Van, aki Káli Istennőt az anyagi világ Anyjaként tiszteli, és van, aki a halál és pusztítás Istennőjeként.

Láttam én már 108 kecske feláldozását Káli Puja alkalmából, szóval ez a nap még Indiában is eldurvulhat. De a mai nagyvárosi életben kb. a Diwali olyan, mintha nálunk a Karácsonyt és a Szilvesztert egyben még ötvöznénk, az Augusztus 20-as tűzijátékkal.

Így ez a nap mára már Indiában sem a spirituális mélységekről vagy magasságokról szól, hanem ünneplésről, családdal és barátokkal eltöltött időről és egyéb könnyed szórakozásról.

 De, hogy e nap számunkra is hasznos legyen, leírnék egy apró kis tantrikus meditációt.

Ez a nap kiváló arra, hogy régi sérelmeket és kedvezőtlen emlékeket elengedjünk, feldolgozzunk.

Ezt úgy hívják, hogy megbocsájtás meditáció. Üljünk le, lazítsunk, gyújtsunk gyertyát vagy füstölőt, vagy tegyünk meg bármit, ami minket nyugtat, mert minél békésebb a légkör, annál könnyebb lesz hatékonyan végigcsinálni a rítust.

Szóval: Elképzeljük magunk előtt azt a személyt, akihez valami negatívumot kötünk, és elképzeljük azt, hogy mi megbocsátunk magunknak, majd annak a személynek. És utána azt is vizualizáljuk, hogy az a személy is megbocsát magának, majd nekünk.

Ezzel a rituáléval minden karmikus szálat el tudunk vágni, ha ezt jól megcsináljuk, akkor évtizedes problémák végére tehetünk pontot.

Túl egyszerűen hangzik, és az is. Az életünket leginkább mi bonyolítjuk túl. A Sportcsarnokban Őszentsége a Dalai Láma azt mesélte, hogy egy Svéd tudós faktuálisan is bizonyította, hogy a problémák 95%-át a mi elménk generálja és a valóságban a történések csak a zavar 5 %-áért felelősek.

Ezért van az, hogy egy Japán harcművész mondás, úgy szól, hogy a legnagyobb győzelem a saját magunk felett aratott győzelem.

Ja, és este gyújtsunk annyi gyertyát, amennyit csak tudunk, de csak biztonságosan.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Dipawali, Diwali, Kali Puja – Az év legnagyobb bulija Indiában bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Diwali a Fény Ünnepe, Ingyenes Gyertyafényes Jóga óra a Bhaktikutirban | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Ma van Diwali | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: A Hétfői napon is lehet, majd Yantrát nyomtatni, méghozzá a Nap yantráját, a Keleti égtáj mágikus ábráját… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: 2013. November 3: Ma van Diwali… | Bhakti Kutir

  5. Visszajelzés: Jagaddhatri Puja, a női jóság ébresztője, és Bhisma Panchakam, a harcosok böjtje | Bhakti Kutir

  6. Visszajelzés: Istennő imádat a Védikus Indiában… | Bhakti Kutir

  7. Visszajelzés: November hónap esemény naplója… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..