Dattatréja szülei és születése…

Dattatréja, a Hatha Jóga tradíció megalkotója Anaszúja és Atri Rishi gyermekeként született le erre a világra.

Anaszúja és Atri világunk legősibb személyei, akik már a teremtés hajnalán a világra jöttek.  Anaszúja és Atri szerepelnek a Védákban, a Puránákban, a Mahabháratában és a Rámajánában is.

  • Anaszúja Kardama és Dévahuti lányaként született le erre a világra, akinek testvére és egyben mestere Kapila volt, egy isteni inkarnáció.
  • Atri pedig a 7 fő tanító egyike, akik Brahma a teremtés Istenének a tudatából születtek. Most nem mennék bele egy Védikus teremtés elméletbe, de röviden annyit, hogy mi lelkek már itt vagyunk a teremtés idején is, és arra várunk, hogy kapjunk egy fizikai testet, hogy részt vehessünk az e világi életben.

Szóval először a materiális világban ott van Brahmá, az e világi teremtés Istene, aki testet ad néhány hatalmas erőkkel bíró léleknek, akik ezután benépesítik a világot. Nekünk materiálisan ez kb. úgy lenne felfogható, ahogyan a mai világban a nyugati tudósok beszélnek az Ádám génről. Egy olyan genetikai lenyomatról, ami mindenkiben benne van és feltételez egy közös őst. De mondjuk a mai világban pl. minden 10. emberben benne van Dzsingisz Khán genetikai lenyomata, ami szintén egy komolyabb benépesítési folyamatot feltételez.

Tehát ott tartottunk, hogy Atri megszületett mint Brahma legelső 7 fiának egyike. Ők a Szaptarishik, a „7 Szentek”. A Védikus csillagászatban a Nagy Göncöl róluk van elnevezve. A Rig Véda, a legősibb Védák 5. könyvét pl. teljes egészében Atri, gyermekei és tanítványai írták. Természetesen Atri Rishi a többi Védákban is közre működött, mint író és/vagy magyarázatokat író.

Az is egy érdekesség, hogy a Vaikhanásza papok, akik Dél-Indiában a híres Balaji templomi tradícióhoz tartoznak, ők is Atrihoz és másik 4 szenthez vezetik vissza a saját ágazatukat.

Röviden Anaszúja és Atri nagyon komoly spirituális potenciával bíró élőlények voltak. Sőt Anaszúja még arról is külön híres volt, hogy nagyon erős hitélettel bírt és rendkívül erkölcsös módon élt.

Ezért egy nap az Istenek úgy döntöttek, hogy próbára teszik. Így Brahmá, Visnu és Síva megjelentek Anaszúja és Atri ashramjában, természetesen akkor amikor Atri nem volt ott és ételt kértek Anaszújától. Amikor Anaszúja elkezdte felszolgálni az étkeket, az Istenek arra kérték, hogy mindezt mezítelenül tegye. Majd kíváncsian várták, hogy Anaszúja hívősége vagy erkölcsössége kerekedik felül.

Anaszúja misztikus képességeivel az Isteneket pici gyermekeké változtatta és ezek után mezítelenül felszolgálta nekik a fogásokat.

Amikor Atri hazaért megdöbbenve látta, hogy 3 kicsi baba is ott vár rá az ashramban. Az Istenek könyörögtek, hogy visszakaphassák az eredeti alakjaikat, de Anaszúja azt mondta, hogy csak akkor változtatja őket vissza, ha mindhárman leszületnek hozzájuk gyerekekként.

Így lett az, hogy leszületett Anaszúja és Atri gyerekeként Dattatréja, aki egyes tradíciók szerint maga Visnu, más tradíciók szerint pedig mind a 3 Isten egy alakban megjelent inkarnációja.

Természetesen Dattatréja leszületése is sok-sok verzióban felelhető a Védákban, ez az egyike volt a leírásoknak. Amennyiben vállalkoztok arra, hogy ti is le írtok egy-egy verziót szívesen felteszem a ti írásaitokat a Kutir oldalra!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Ez az írás egy sorozat része ide kattintva eltudod olvasni az előző részt. Itt meg eltudod olvasni a következő részt, Dattatréja első Gurujáról!

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Orientális Mesék, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Dattatréja szülei és születése… bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Dattatréja első guruja, a Föld Anya… | Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..