Bhakti Kutir Bindhu: Egy meglepő D Vitamin forrás a téli hónapokra…

fafülMost már köztudott, hogy a napfény hatására a bőrünk az ultraibolya sugarakra D vitamint termel, ami segíti a kálcium felszívódását a bélből, és csökkenti az ürülését a vesékben. Nem véletlen, hogy az esős, ködös Anglia után kapta nevét az a csontdeformációval járó betegség (Angol kór), ami napra járással és D vitamin pótlással teljesen kivédhető.

Érdekes, hogy az elmúlt 2 évtizedben szinte “csak” Izraelben és Arab országokban regisztráltak Angol kórt, pedig ott azért nincs  napfény hiány, de sajnos az intenzív napvédő krém használat ugyanúgy blokkolja a D vitamin termelődést, mint a felhők és a köd.

Szóval egy szónak is száz a vége, a téli hónapok folyamán sokszor előfordul, hogy szervezetünk D vitamin hiányossá válik, ami nemcsak a csontjainkra hat kártékonyan, de hiányában rosszabbul teljesíthet a szervezetünk a fertőző betegségekkel kapcsolatosan is, az érrendszeri, szív, és a daganatos megbetegedesékről nem is beszélve.

És most csak itt, csak nektek, csak ma itt a természetbarát megoldás: 

Ez a kutatás vadonatúj, a tavalyi téli szezonban követék el Bostonban és 12 hetes volt, ami nagyjából szinte lefedi az egész téli időszakot, szóval elég releváns.

Tehát 3 db kontroll csoport D2, D3 és gombaport kapott vitamin pótlás céljából, és míg az első 7 hétben mindenki D vitamin szintje növekedett, természetesen a gombaevőknél volt a legmagasabb a mért szint, és a maradék 5 hétben mindenki D vitamin szintje pedig stagnált.

A kísérlet végére a D3 vitamint kapók végeztek az élen, a gombaevők a második helyen, de hát a gomba, mivel növényszerű az is D2-t tartalmazz, amit az emberi szervezet azért nem hasznosít olyan jól.

Egyetlen egy trükkje van az egésznek, a tél folyamán is, a fogyasztandó gombát ki kell tenni a napfényre, 10 és 15 óra között, legalább 60 percre. A gomba leszedése, megfőzése, és egyebek nem befolyásolja a D vitamin felszívódását a szervezetünkben, hiszen gombaporral volt maga a kutatás is!

És 1-2 mondat a gombaundoritiszben szenvedőknek. A gomba nem élősködő, hanem szimbióta, tehát nekik és a gazdatestnek is jót tesz az együttműködés. Sőt a távol-keleti fafül gombát Japánban és Kínában is azért fogyasztották a szerzetesek, mert megfigyeléseik alapján jót tett még a meditációs gyakorlataiknak is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..