Baktai Ádám válaszol: Tényleg van fluor az Ájurvédikus fogkrémekben?

mosolyHát bizony igen. Meg hát most a nyugati gyógyszerek és vegyszerek használata igen csak divatos keleten. Most már tart vagy 3 évtizede az, hogy azokat a növény védőszereket, amiket nyugaton betiltanak, mert kiderül róluk, hogy károsak, azokat mind az ázsiai piacra viszik ki a nagycégek. És szegény ázsiaiak meg imádják, mert több tőle a termés, kevesebb a kártevő állomány, és hát ugye náluk ez igen csak szempont a népsűrűsség végett.

Így a fluor is jó itt, mert védi a fogakat, és a kékszínű flakonos kacsanyakú wc tisztító pl. itt Indiában, csak 112 forint per üveg, mert még szoktatni kell a helyieket a vegyszerek használatára, és kell még a bacsalizás. Szóval divat lett és lesz a vegyszer itt is szép lassan.

És ami még furcsább, az, hogy most már hihetetlen mennyiségű félkész, vagy majdnem kész élelmiszer is található a boltokban, ami azért az indiai kultúrától, ahol az étkezés szinte vallás, igen csak tájidegen.

De visszatérve az Ájurvédikus termékekre, szerintem ez csak azért van, mert most már az Ájurvédikus nagycégek is ipari mennyiségben gyártják a termékeiket, és szerintük lépést kell tartaniuk a nyugati fejlesztésekkel.

Ezért is van az, hogy (biztosan már észre is vettétek) amikor én Ájurvédikus termékeket ajánlok, akkor nemcsak a gyógynövény készítmény nevét szoktam bemondani, hanem a gyártó cég nevét is, mert vannak különbségek minőségben, és sajna most már adalék összetételben is.

Jó ott még nem tartunk, hogy a nálunk mindenben található fagyálló, és ipari zsíroldó is benne legyen az összetevőkben, de sajna ami nagy üzlet, abban mindig van lehetőség simlire is.

Pár hete még otthon jóga óra után szétbontottunk egy Ashwagandha kapszulát, és Triphala volt benne. Jó páran tanúsíthatják ezt. Persze én nem gondolom, hogy a magyar cég, aki ezt a terméket forgalmazza, tudna erről, vagy szándékosan benne lenne, de ipari mennyiségben kicserélni Ashwagandhát Triphalával már jó buli lenne árilag.

Jó pár éve, még amikor Indiában laktam az egész suli egy bizonyos Ájurvédikus fogport használt, és egyszer, amikor éves szinten bent voltunk Kalkuttában, amikor a gyerkőcöket elvittük ájurvédikus nagyon komoly bácsihoz meg fogorvoshoz, meg miegymásra, akkor szólt a fogorvos, hogy minden gyerkőcnél volt fogzománcsérülés.

Gyorsan utána mentünk a dolognak, és kiderült, hogy a sok-sok éven át jól működő Ájurvédikus cégnél apa eltávozott és örököse jó ötletnek találta a termékek hígítását térfogat növelőkkel, ami a fogpor esetében téglapor volt. (Az azóta egyébként megszűnt cég eredeti terméke vöröses por formájú volt.)

A tégla minden formában rosszat tesz a fogaknak, egyben és porított verzióban is, szóval gyorsan leálltunk a használattal, és egy gyors Ájurvédikus megoldással a fogzománcainkat is helyre pattintottuk.

Szóval üzlet-e vagy csak ipari előállítás, nem tudom, de vannak olyan Ájurvédikus fogkrémek, amelyekben nincsen fluor.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Baktai Ádám válaszol
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..