Baktai Ádám válaszol: Óvakodj a gyilkos szójától?!

soyaEgy lelkes vegetáriánus testépítő az alábbi témával hozakodott elő: gyilkol-e a szója?

Sajnos elég gyakran előfordul az, hogy fiatal, kívülről egészségesnek tűnő fiatal sportolók hirtelen meghalnak. Nem régiben, egy ilyen sajnálatos esemény után felbukkant egy cikk, miszerint azok a kutatások, amelyek ezeket az eseteket voltak hívatott felderíteni, mindössze egyetlen egy hasonlóságot fedeztek fel.

Ami nem mást volt, mint az, hogy az összes sportoló komolyabb mennyiségű szóját fogyasztott rendszeresen.

Aztán persze az írás belegabalyodott valamiféle tudományosszerű magyarázatba, de nem igazán volt meggyőző.

Az én olvasatomban elég egyszerű a válasz. A szójában hihetetlen mennyiségű fitoösztrogén van, ami egy olyan növényi vegyület, ami a női hormonokhoz hasonlóan képes a szervezetünk ösztrogén receptorainál hatást kiváltani.

Olyannyira, hogy azokban az ázsiai országokban, ahol a szója évezredek óta fontos része a mindennapi étrendnek a férfiaknál is fellelhetőek az erős női hormon okozta jelenségek, lásd a sűrű, olajos haj, a gyér test és arcszőrzet, vagy pl. az igen erős körmök.

És pont ez az, amiért a szója jelen van egy csomó élsportoló étrendjében. Sajnálatos módon olyannyira kiéleződött a verseny a profi sportban, és olyan nagyra nőtt a tét a sok belepumpált pénz miatt, hogy elég sokan használnak tiltott teljesítmény fokozókkal, hogy maguk felé tudják billenteni a mérleg nyelvét. Sokszor maguk a sportolók sem tudnak arról, hogy éppen velük zajlik az egész.

Az ilyen tiltott teljesítménynövelés egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja a tesztoszteron szint emelése. És mind addig, amíg ez ellensúlyozva van azáltal, hogy óriási mennyiségű női hormon van bevíve a szervezetbe pl. a szóján keresztül, a turpisság még a szúrópróbaszerű vérvizsgálatokon keresztül sem szokott kiderülni.

Szóval szerintem valószínű, hogy nem a szójafogyasztás a legveszélyesebb dolog, amit szegény korán eltávozott sportolók tettek a szervezetükkel, vagy tettek mások, így szerintem nyugodtan lehet szóját fogyasztani, mint fehérje forrást. Persze nem génkezeltet, szutykot, stb.

Egyébként szerintem mindenből 2 versenyt kellene csinálni, tisztát és doppingosat is, mert:

  • Nekünk szórakoztatóbb lenne, ahogy csókák 6-7 másodperc alatt futnák a százat, tonnákat emelnének fel, ugranának vagy 12-13 métert, valszeg helyből, és simán átugornák az akadályokat, úgy, hogy ők viszik a lovat a hátukon, csak, hogy néhány fantáziámat megemlítsem.
  • Másrészről, meg mindig két olimpián izgulhatnánk, két világbajnokságon, stb…

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Baktai Ádám válaszol: Óvakodj a gyilkos szójától?! bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Szucs Judit hozzászólása:

    Én azt olvastam, hogy a szója nyersen mérgeket tartalmaz, és csak fermentálás után fogyasztható. Ezért a tofu egészséges, de más formában a szója nem egészséges. Érdekes, hogy erről az okról nem nagyon található infó a neten, magyarul legalább is, angolul nem kerestem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..