Baktai Ádám válaszol: Jógikus hozzáállás a sok új jóga ágazathoz?!

Olyan sok új jóga irányzat alakult ki mostanság, hogy már én is lekezdtem kategorizálni őket. Mert természetesen vannak nagyon jó kezdeményezések, de azok valójában teljesen rendben lévő jóga gyakorlás alapú “újítások”, amelyek általában vagy csak jobban kihangsúlyozzák a jóga gyakorlás egy-egy elemét, vagy valaki annyira domináns, hogy meg akarja alapítani a saját ágazatát.

Itt azért az egó be szokott villanni, mert kb. pár év vagy pár hónap jóga gyakorlás után általában nem az szokott lenni a legégetőbb lelki szükséglet, hogy saját jóga stílust alapítson az ember, de itt azért az is bejátszik, hogy hirtelen nagyon sok jóga oktató lett, nagyon sokan akarnak ebből megélni, és a marketing törvényei alapján valamivel ki kell tűnni a tömegből, hogy nézettséged, látogatottságod vagy előfizetőid legyenek. De szerintem ez is rendben van.

És, hogy miért is van ez rendben, mármint az, hogy valaki nagyobb egóval fut neki a jógának? Mert a Védikus Indiában is volt ilyen. Mi emberek ilyenek vagyunk.

A Jóga filozófia eleve azért hisz a tanításban, mert azzal mi tanárok is fejlődünk. Az utolsó részét a teljes tudásnak csak akkor érhetjük el a Védák szerint, ha mi is tanítjuk azt, amit gyakorlunk. (Itt bővebben is tudsz erről olvasni.) Pl. nekem az egyik Ájurvéda professzorom Kalkuttában mindig azt mondta nekünk, egy-egy technikaibb, összetettebb előadás után, hogy “most menjetek haza és ezt magyarázzátok el a legidősebb rokonaitoknak, úgy, hogy azt ők meg is értsék!”.

Szóval a tanítás az nekünk tanároknak is egy hihetetlen lehetőség a tudásunk elmélyítésére. És a tanítással nekünk is fejlődnünk kell, valamelyest technikailag, szakmailag, de leginkább emberileg!

És amennyiben már valaki fejlett tanári szinte mozog, azokat a személyeket a Védák 2 féle ember típusra osztja fel. A Rishikre és a Munikra!

A Rishi az, aki szinte postásként, úgymond “csak” közvetíti azt a tudást a diákjainak, amit ő a mestereitől tanult. Persze itt is van némi költői szabadság abban, hogy modernebb nyelvezettel, vagy frissebb példákkal szemlélteti az ember a mondanivalóját, de a lényeg, az esszencia az ugyanaz, változatlan és eredeti.

A Muni-k viszont azt érzik, hogy nekik valami újat kell adjanak a világnak, hogy le tudják tenni a névjegyüket. Pl. a Káma Szútra szerzője is egy Muni volt, Vatszajána.

Szóval a Muni-k is lehetnek hiteles forrásai egy ősi tudásnak, amennyiben emberileg rendben vannak, és ők is hiteles forrásból tanulva állnak elő valami “újjal”.

A többi “friss Jóga” ágazatot, ahol ez az emberi tényező hiányzik: a baromság, a lehúzás és a kifejezetten ártalmas kategóriákba sikerült fejben beskatulyáznom.

A Baromság: Természetesen én is posztolni szoktam, az elképesztő blőd “új jóga irányzatok” vicces videóit,  pl. sör jóga, fű jóga, metal jóga, dühös jóga, de azért ezek a vívmányok nem érdemelnek sok szót.

A lehúzást itt nem feltétlen rossz szemszögből gondoltam, inkább arra, vagy arra is, amikor valaki megpróbál még egy bőrt lehúzni a jógáról. Pl. már kiöregedtem a hokiból, de látom a jóga divat hullámot, és szeretnék a jég közelébe maradni, így elő állok az Ice Yoga rendszerrel.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
Kategória: Bhakti Kutir | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..