Az alvás problémák ellenszere az Ájurvédában!

Az Ájurvéda kultúrájában nagyon sokszor a késői vacsora úgy van meghatározva, hogy 1 pohár meleg tej, 2 szem pisztácia, 2 szem kesudió, 2 szem mandula és 1-2 száll sáfrány, főként gyerekeknek.

Ez persze azért mert az Ájurvéda szerint ideális esetben ébredés után 1-2 órával eszünk, majd 3 óránként eszünk egészen naplementéig. Naplemente után pedig késői vacsiként már igyekezni kell arra, hogy ne terheljük túl az emésztésünket.

Plusz a tej kifejezetten a Holdhoz tartozó eleség, tehát leginkább este kellene azt fogyasztani, a Hold idejében. Azok a tejtermékek, amelyek már erjesztve vannak, tehát bele lett víve némi hő, azok mehetnek napközben. Lásd joghurt, sajt, túró.

Szóval este egy kis tej és magvak, no meg a sáfrány a módi az Ájurvédában:

  • A kesudió, mint elképesztő vitamin és ásványi elem pótlék szerepel ebben a receptben, nem beszélve az elképesztő hatásairól a vérnyomásra és a koleszterin szintre.
  • A mandula, mint agytonik és szuper antioxidáns pótlék végett került be a kombóba.
  • A pisztácia pedig az eddig mért legmagasabb melatonin szintet tartalmazó nővény a világon.
  • A sáfrány meg teljes mértékben megszünteti az érfali plakkosodást, ami az öregedés egy természetes folyamata.

Amennyiben a tej megemésztés nehézkesebb nálunk keverhetünk kardamom-ot is a keverékünkbe. Vagy ha komolyabb alvás zavarral bírunk, akkor érdemes kipróbálni egy kis vaníliát is a tejben. De azt a rendes vaníliát, kb. egy rudacska 1 harmadát kaparjuk bele az esti tejünkbe.

Természetesen fogalmam sincs, hogy ezek  receptek működnek-e gabona, vagy mag tejjel, ki kell próbálni! Valószínűleg a mandula tej, vagy a kesudió tej még durvábban tartalmazza a fent említett jókat!

De minden pitta csillapító tea is alkalmas lehet arra, hogy jobban pihenjünk! Hibiszkus, borsmenta, citromfű, levendula, stb.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

 

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Gasztro Blog Vegáknak, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..