Ashwagandha a stresszoldó…

Az Ashwagandha, magyarul álombogyó (Withania somnifera) a kétszikűek osztályába tartozik. Azon belül is a burgonyavirágúak rendjébe, és a burgonyafélék családjába.

Az Ashwagandha bizonyítottan egy adaptogén növény, amely enyhíti a fizikai és a pszichológiai stresszt, miközben erősíti az immunrendszert.

Csak azok a növények sorolhatóak az adaptogén kategóriában amelyek:

 • Non-toxikusak.
 • Folyamatosan normalizáló hatást fejtenek ki az egyén pszichológiai működésére.
 • Normalizálja a testi funkciókat, az egyén meglévő kóros állapotától függetlenül. Tehát mind a túl és mind az alul működéseket korrigálja a szervezeten belül.
 • Pozitív hatást fejt ki minden esetben: kortól, nemtől, alkattól függetlenül.
 • A szervezet megzavarása vagy az károsítása nélkül fejt ki jótékony hatást.

Mindezen felül az Ashwagandha bizonyítottan idegrendszeri stimuláló hatással is bír, javítja az agyi anyagcserét, szorongásoldó és javítja a memóriát, valamint a kognitív képességeket is.

Sajnos már állat kiréseltekkel is bizonyítják, hogy  ez a növény antistressz hatással bír, elképesztően magas biztonsági faktorral. Hiszen az extrém stressznek kitett állatok szervezetében nemcsak stresszoldó hatását voltak képesek kimutatni, de az Ashwagandha használata számos olyan biológiai változást ellensúlyozott, amelyet maga a stressz váltott ki.

Beleértve a vércukor szint ingadozását és a stresszhormon szint változását is. Sőt csökkentette a stressz okozta fekélyek számát is, és a hím állatoknál visszaállította a stressz gátolta szexuális alul működést.

Valamint az Ashwagandha fogyasztása növelte a peritoneális makrofágok aktivitását is. A makrófág egy nagy méretű, egymagvú falósejt, amely képes bekebelezni a szervezetbe került idegenanyagokat. Így fontos szerepe lehet, a szervezetbe kerülő fertőzésekkel szembeni védekezésben. Ebből kiindulva későbbi tanulmányok azt is bizonyították, hogy az Ashwagandha ellensúlyozza a kemoterápia káros mellékhatásait.

Az Ashwagandha azáltal, hogy erősíti az idegrendszert és táplálja az idegeket, valamint javítja az idegsejtek működését növeli a stresszel szembeni szellemi és fizikai állóképességét.

Mellékhatásai és kockázatok:

Szájon át fogyasztva káros mellékhatásai nem ismeretesek.

Nyugaton hivatalosan meghatározott RDA mennyiség nem lett kijelölve az Ashwagandha esetében. Indiában a napi ajánlott bevitel: 1-3 gramm között van meghatározva.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Amennyiben rendelnél Ashwagandhát megbízható forrásból itt megteheted!

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Ashwagandha a stresszoldó… bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Lőcsei Zsuzsanna hozzászólása:

  Üdvözlöm.
  Szeretnék ebből a stresszoldóból rendelni.
  Hol tehetem ezt meg.?
  Köszönöm.L. Zsuzsa

 2. Pásztor Csila hozzászólása:

  Kedves Ádám,
  melyik része tartalmazza a hatóanyagokat?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..