Ájurvédikus kúrák: 40 napos vagy 3 hónapos?

ayurAz Ájurvéda megközelítése a kúrákkal kapcsolatosan nagyon egyszerű.

A keleti gyógyászatban az, hogy néha egy hangyányit lerobban az ember, az teljesen normálisnak számít. Mint minden szerkezet, néha a szervezetünk is mellé ver a cimbalomnak, és ilyenkor felborul az az egyensúly állapot, amit az Ájurvéda „tökéletes egészségként” aposztrofál.

Amikor a felborult egyensúlyt egy erőteljesebb kúrával állítjuk elő, mint pl. a problémának megfelelő gyógynövények beszedésével, ami egyértelműen mélyebben is hat a szervezetünkre, a helyrebillenés ugyan gyorsabban előáll, de ez a kiegyensúlyozottság hamarabb is borul. Ezek a kúrák általában 40 napig tartanak, szimplán azért mert a szervezetünk sejtmemóriája 40 napos, és így ennyi idő alatt szinte bármire átlehet szoktatni a működésünket. 

Míg, amikor nem egy beavatkozó kúrával lépünk fel a kibillenés ellen, hanem egy kevésbé intenzív, inkább természetesebb folyamattal próbáljuk újra beállítani az alkatunknak megfelelő egyensúlyt, az eljárás biztos, hogy hosszabb lesz, de az az egyensúly szinte boríthatatlanná válik, mert a szervezetünk saját erejéből, saját öngyógyító folyamatain keresztül állítja be magát az ideális működésre. Ezek a terápiák inkább 3 hónaposak, és egyszerű saját alkatunknak megfelelő eljárásokkal is bővül a tennivalók listája, nemcsak gyógynövény készítmények beszedésén múlik.

Ezekről az eljárásokról lesz szó, most pénteken, Február 21-én, délután 5 órától kezdődő Ájurvéda előadáson.

Mind a 2 megközelítéssel foglalkozni fogunk, mert intenzívebb betegségeknél nem árt, ha van olyan recept a tarsolyunkban, ami nagyon gyorsan hat a szervezetünkre. De, ha van időnk egy picit lábadozni, és/vagy talán picit gyógyszeres kezelés ellenesek vagyunk és inkább “csak” természetes módokban hiszünk, akkor a 3 hónapos kúrák átvétele révén is ki leszünk elégítve.

Azok is megfogják érteni az előadást, akik esetleg még nem járatosak az Ájurvédikus gyógyászat tudományában.

Ezen az előadáson már szinte csak házi praktikákról lesz szó, hogy miként tudjuk magunkat és kis családunkat jó passzban tartani, egyszerű módszerekkel. Itt bővebben olvashatsz ennek az előadásnak a tematikájáról.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Tudjátok már az új helyen vagyunk, ide katt a térképhez…

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Ájurvédikus kúrák: 40 napos vagy 3 hónapos? bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Farkas Erika hozzászólása:

  Szia Ádám!

  A február 21-ei tanfolyam mennyibe kerül és meddig tart?
  4-6 villamossal el tudok jutni oda?
  Pontosan mi lesz a téma?

  Köszönöm Erika

 2. Visszajelzés: Neem és Ashwagandha tudnivalók, tudományos eredmények a hatóanyag tartalomról… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.