Ájurvéda tanfolyam 2.0…

A sikeres Ájurvéda Alaptanfolyam után, az lenne az elképzelés, hogy újra neki fussunk egy kis Ájurvédának, de miután már meg vannak az alapok, ebben az etapban egy sokkal praktikusabb megközelítést tálalnánk.

Annyi lenne még az extra a praktikusság jegyében, hogy olykor a szombat délelőtti  előadások előtt tudnánk egyet jógázni is.

A következő Ájurvéda 2.0 előadás 2020 nyarán lesz! További előadásainkat itt megtaláljátok!

A rendszer marad ugyanaz, mint az Ájurvéda Alaptanfolyam estében, alkalmanként 3 óra hosszára fogunk találkozni.

Első előadás: A betegségek kialakulásának folyamata

Ezen alkalommal 2 megközelítésből fogjuk megközelíteni a terítékre kerülő témakört.

 1. Effektíve a betegség kialakulásának 6 fázisát, aminek tudtával képesek leszünk sokkal hamarabb észlelni a bennünk lappangó bajokat, és természetesen így hamarabb közbe is tudunk majd lépni.
 2. Valamint átvesszük a kifejezetten egyedi alkatokra jellemző hajlamokat is, mind fizikai, mind szellemi oldalról, ami elképesztő módon megkönnyíti magát a diagnosztizálás folyamatát.

Második előadás: Mi különbözteti meg a betegséget és az alkati hajlamokat

Nagyon sokszor teljesen feleslegesen alakul ki betegség tudat az emberben, hiszen azok a kellemetlenségek amelyek megzavarhatják a szervezetünk működését, egyáltalán nem betegségek. Szimplán az egyedi alkatunk és az alkatunk okozta hajlamok billennek ki, ami ugyan kellemetlen, de lényegesen könnyebb kezelni őket, mint a tényleges betegségeket.

Ezalatt az előadás alatt megfogunk ismerkedni a leggyakoribban használt Ájurvédikus gyógynövényekkel és keverékekkel is.

Harmadik előadás: Bevezetés a Védikus Pszichológiába

Az Ájurvéda elképesztő mennyiségű tudásállománya a jobb átláthatóság végett 8 alkategóriára lett felosztva. Ezek egyike a pszichológia. És mivel az Ájurvéda alaptanfolyam is nagy százalékban a testi területekre fókuszált, így arra gondoltam, hogy ezzel az előadással hódolhatnánk egy kicsit annak is, hogy hogyan látja az Ájurvéda tudománya a belsőnket.

Negyedik előadás: Ájurvédikus főzőcske 

Ennek az előadásnak az lesz a fő fókuszpontja, hogy megtanuljunk egy elég széles repertoárt az Ájurvéda főzéstechnikáiból. Hogy bele lássunk az egészséges fűszerezésbe, az ételek konzisztenciájával való játszásába, a fogások össze rendezésébe és/vagy akár az ételek átalakításába is. Sőt arra fogjuk helyezni a hangsúlyt, hogy ha betoppanunk egy teljesen hétköznapi magyar közértbe, akkor milyen Ájurvédikus recepteket tudunk majd abból kihozni.

A menü:

 • Rizs, Indiában nem pirítják, hanem a pontos víz mennyiség kimérésében hisznek.
 • Dél-indiai paradicsomos rizs, hogy megkóstoljuk az édesfűszereket is!
 • Dhál, vöröslencse leves, bengáli fűszerezéssel, fekete hagymamaggal.
 • Neem-es krumpli, mert a keserű íz is kell az egészséghez.
 • Kitri, az indiai csoda rizskása!
 • Spenót, gazdagon! (Fókuszban a garam maszala)
 • Krumpli és karfiol. Semmi fűszer csak egy kis mustármag olaj, kurkuma és csilli.
 • Zöldborsós, krumpli ezt tofuval fogjuk megcsinálni, hogy legyen vegán opció is!
 • Vegetáriánus zsír főzelék! Semmi komoly fűszerezés, csak egy kis görögszéna.
 • Csicseriborsós valami, hogy végig tudjuk venni az 5 fűszerezést egy ételben!
 • Sütikék:
 • Halava, az indiai vízbe gríz.
 • Nyers ladu, vagyis főzés nélküli süti.

Az előadások vagy 17 órától 19.30-ig tartanak, vagy 10 órától 12.30-ig. (A főzésnél lehet, hogy szükségünk lesz még egy 50-55 percre.) A szombati napokon Védikus Szuper Szeánsz Szombatot fogunk tartani. Tehát 6-tól fürdőzés, 8-tól olajos jóga, stb.

Részvétel az Ájurvéda 2.0 előadáson 29,500 forint ellentételezéssel lesz kiegyenlíthető. Egy összegben az első előadás előtt/után rendezve 24,500 forint. Amennyiben valaki csak a főzés részére akar jönni, az az alkalom 11,500 forinttal lesz majd kiegyenlíthető. A főzés alkalomra kötelező lesz regisztrálni, hogy készülni tudjunk a megfelelő alapanyag mennyiségekkel!

A helyszín: Kamala Mozgás és Életmód Központ. Bartók Béla út 10-12. 1-es kapucsengő, az első lakás a ház udvarában!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.