Bemutatkozik az Ájurvéda Oktatás és Kezelés a Bhakti Kutirban…

Baktai Ádám, Ájurvédikus Terapeuta vagyok. 10 éven át éltem és tanultam egy kolostorban, Indiában, 15 és 25 éves korom között, és szent meggyőződésem, hogy az Ájurvéda nem egy letűnt kor, elavult módszere, hanem válasz és megoldás napjaink nyugati civilizációs bajaira és problémáira is.

A 10 év alatt Indiában 6 alkalommal estem át maláriás lázrohamokon, kétszer sikerült teljesen besárgulnom a fertőző májgyulladástól és túléltem két skorpió és egy mérges kígyó marást. Persze az én esetem extrém, de minden alkalommal az Ájurvéda rendszere volt az, ami talpra állított és megóvta az életemet.

Természetesen kis hazánk népességének hatalmas része, szerencsére nem találkozik ezekkel a halál közeli betegségekből fakadó élményekkel, és itt nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az Ájurvéda kezelési rendszere meg tud birkózni a problémáinkkal, az egyszerűtől a legvadabbakig.

Az elmúlt majd 20 évben szinte bejártam az egész világot, mint Ájurvédikus Terapeuta, és tapasztalatom szerint, helytől és körülménytől függetlenül az Ájurvéda használható, természetesen az ésszerűség határain belül.

Érdekes volt azt látnom, amikor Dubaiban éltem és dolgoztam, hogy míg a közel kelet népeinek szinte teljesen ismeretlen, a minket nyugatiakat oly sokat gyötrő háti, válli, deréktáji is egyéb ízületi panaszok, milyen sok cukorbetegségben szenvedőt kellett kezelnem. Ugyanakkor mondjuk Mauritiuson, ahol szinte csak cukornádat termelnek, és bőven is fogyasztják szinte mindenhez, a cukorbetegség szinte nem létező fogalom.

De érdekes volt az is, hogy a Polinéz világban Új-Zélandon és a Fidzsi szigeteken sok koleszterin problémákkal küszködő fordult hozzám, míg Dél-Afrikában a jóléti rétegeknél ezt egyáltalán nem tapasztaltam, pedig ott, ténylegesen szinte csak ők jártak hozzám rendelésre.

De, ami minden helyet átszőtt, ahol megfordultam, az volt, hogy azok az indiaiak, akik betartották az ő saját Ájurvédikus kultúrájuk valamilyen pici kis szegmensét, nem küzdöttek sem a helyi viszonyok, sem az általános egészségügyi problémákkal. Ezt láttam Walestől a Fidzsi szigetekig, és Észak Angliától Dél-Afrikáig!

Szóval az Ájurvéda lényegét bele tudnám sűríteni abba az egy mondatba, hogy: „Helytől, időtől és körülménytől függetlenül az Ájurvéda azt célozza meg, hogy a saját alkatunknak megfelelően, a lehető legharmonikusabb és legteljesebb állapothoz segítsen minket, nemtől és kortól függetlenül.”

Az Ájurvédával csak egy baj van, csinálni kell! Pont ezért próbáljuk meg mi a Bhakti Kutirban az Ájurvédát úgy népszerűsíteni, és oktatni, hogy mindenki számára elérhető és megérthető legyen.

Persze Ájurvédikus kezelésre be lehet jelentkezni hozám, de ezen túl különféle oktatások is folynak a Bhakti Kutirban, hogy mindenki meg tudja találni azt a mélységet és mennyiséget, ami az ő számára megtestesíti az Ájurvédát.

Jelenleg a Bhakti Kutirban 2 rendszerben folyik az Ájurvéda Oktatása. A bemutatás szintű kurzusunk 4 alkalmas, és rendszeresen ismétlődik, míg az egész komolyan Ájurvédában elmélyülő oktatásunk, ami a terápiákban is jártas szintig viszi bele a hallgatókat az Ájurvédikus gyógyászatba, 3-4 hetente, általában csütörtökön, zajlik. A komoly oktatás azért évekbe telik, de itt is rendszeresen, kb. 2-3 évente újra kezdünk . Ide kattintva bővebben is olvashatsz ezekről a kurzusokról…

Az Ájurvéda Alap Tanfolyam alkalmairól itt olvashatsz… 

Valamint, létezik egy a szezonokra épülő Ájurvédikus tanácsadási rendszer, ahol mindig az adott évszak szerinti Ájurvédikus teendőket és az adott évszakban hasznos Hatha Jóga gyakorlatokat vesszük át, ide szeretettel várjuk azokat, akik otthoni használatra akarnak belemélyedni egy kicsit az Ájurvédába, hogy maguknak és szeretteiknek is tudjanak segíteni, egy szimpla 4 havonta egy alkalmas Ájurvédikus iránymutatás segítségével. Erről a tematikus és szezonális oktatásról itt olvashatsz bővebben…

Rendszeresek a tisztítókúrák is nálunk, a meleg közeledtével meg is kezdjük majd a Pancsa Karmát. A Pancsa Karmáról bővebben itt olvashatsz.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..