Bemutatkozik az Ájurvéda Oktatás és Kezelés a Bhakti Kutirban…

Baktai Ádám, Ájurvéda Terapeuta vagyok. 10 éven át éltem és tanultam egy kolostorban, Indiában, 15 és 25 éves korom között, és szent meggyőződésem, hogy az Ájurvéda nem egy letűnt kor, elavult módszere, hanem válasz és megoldás napjaink nyugati civilizációs bajaira és problémáira is.

A 10 év alatt Indiában 6 alkalommal estem át maláriás lázrohamokon, volt hastífuszom és kétszer sikerült teljesen besárgulnom a fertőző májgyulladástól, valamint túléltem két skorpió és egy mérges kígyó marást. Persze az én esetem extrém, mert én olyannyira vidéken laktam Indiában, hogy folyóvíz és villany nélküli nádkunyhókban éltünk, de ettől függetlenül, minden alkalommal az Ájurvéda rendszere volt az, ami talpra állított és megóvta az életemet.

Természetesen kis hazánk népességének hatalmas része, szerencsére nem találkozik ezekkel a halál közeli betegségekből fakadó élményekkel, és itt nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az Ájurvéda kezelési rendszere meg tud birkózni a problémáinkkal, az egyszerűtől a legvadabbakig.

Az elmúlt 25 évben szinte bejártam az egész világot, mint Ájurvédikus Terapeuta, és tapasztalatom szerint, helytől és körülménytől függetlenül az Ájurvéda használható, természetesen az ésszerűség határain belül.

Érdekes volt azt látnom, amikor Dubaiban éltem és dolgoztam, hogy míg a közel kelet népeinek szinte teljesen ismeretlen, a minket nyugatiakat oly sokat gyötrő háti, válli, deréktáji is egyéb ízületi panaszok, milyen sok cukorbetegségben szenvedőt kellett kezelnem. Ugyanakkor mondjuk Mauritiuson, ahol szinte csak cukornádat termelnek, és bőven is fogyasztják szinte mindenhez, a cukorbetegség szinte nem létező fogalom.

De érdekes volt az is, hogy a Polinéz világban Új-Zélandon és a Fidzsi szigeteken sok koleszterin problémákkal küszködő fordult hozzám, míg Dél-Afrikában a jóléti rétegeknél ezt egyáltalán nem tapasztaltam, pedig ott, ténylegesen szinte csak ők jártak hozzám rendelésre.

De, ami elképesztően szembe tűnő volt, mindenhol ahol megfordultam azaz volt, hogy azok az indiaiak, akik betartották az ő saját Ájurvédikus kultúrájuk néhány apróságát, nem küzdöttek sem a helyi viszonyokra jelemző, sem az általános egészségügyi problémákkal. Ezt láttam Izlandtól a Fidzsi szigetekig, és Észak Angliától Dél-Afrikáig!

Szóval az Ájurvéda lényegét bele tudnám sűríteni abba az egy mondatba, hogy: „Helytől, időtől és körülménytől függetlenül az Ájurvéda azt célozza meg, hogy a saját alkatunknak megfelelően, a lehető legharmonikusabb és legteljesebb állapothoz segítsen minket, nemtől és kortól függetlenül.”

Az Ájurvédával csak egy baj van, csinálni kell! Pont ezért próbáljuk meg mi a Bhakti Kutirban az Ájurvédát úgy népszerűsíteni, és oktatni, hogy mindenki számára elérhető és megérthető legyen.

Persze Ájurvédikus kezelésre be lehet jelentkezni hozzám, de ezen túl különféle oktatások is folynak a Bhakti Kutirban, hogy mindenki meg tudja találni azt a mélységet és mennyiséget, ami az ő számára megtestesíti az Ájurvédát.

Jelenleg a Bhakti Kutirban 2 rendszerben folyik az Ájurvéda Oktatása. A bemutatás szintű kurzusunk 2×4 alkalmas, és rendszeresen ismétlődik, míg az egész komolyan Ájurvédában elmélyülő oktatásunk, ami a terápiákban is jártas szintig viszi bele a hallgatókat az Ájurvédikus gyógyászatba, 3-4 hetente, általában csütörtökön, zajlik. A komoly oktatás azért évekbe telik, de itt is rendszeresen, kb. 2-3 évente újra kezdünk . Ide kattintva bővebben is olvashatsz ezekről a kurzusokról…

Az Ájurvéda Alap Tanfolyam alkalmairól itt olvashatsz… 

Valamint, létezik egy a szezonokra épülő Ájurvédikus tanácsadási rendszer, ahol mindig az adott évszak szerinti Ájurvédikus teendőket és az adott évszakban hasznos Hatha Jóga gyakorlatokat vesszük át, ide szeretettel várjuk azokat, akik otthoni használatra akarnak belemélyedni egy kicsit az Ájurvédába, hogy maguknak és szeretteiknek is tudjanak segíteni, egy szimpla 4 havonta egy alkalmas Ájurvédikus iránymutatás segítségével. Erről a tematikus és szezonális oktatásról itt olvashatsz bővebben…

Valamint rendszeresek a közös végig csinált tisztítókúrák is nálunk, így amikor közeledik meleg tavasszal, vagy éppen kezd múlni a meleg ősszel bele is szoktunk vágni aPancsa Karmába. A Pancsa Karmáról bővebben itt olvashatsz.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..