Ájurvéda könnyen, röviden, érthetően: Őszi teendők…

Kétség nélkül beindult az ősz! Nappal még jó idő van, de reggelente már igencsak csípős az idő! Sőt eléggé szeles is lett az idő.

Az Ájurvéda tudományában ez az őszi, és a tavaszi évszak váltások számítanak a legintenzívebbeknek. Mert ilyenkor a Vata dosha, vagyis a Levegős fogalomkör kerül kibillenésbe. 

Az Ájurvéda, mint minden keleti rendszer, természetesen az egyensúly állapotára törekszik, így amikor túl működésbe kerül a Levegő elem, akkor 2 lehetőségünk van az egyensúly újfenti kialakítására.

  1. Vagy csökkentjük a levegős elemeket az életünkben, ami viszont természetesen megvonásokkal jár, hiszen csökkenteni akarunk valamit.
  2. Vagy emeljük a másik 2 elem jelenlétét az életünkben, ami a Tűz és a Víz.

A második opció egy kicsit mindig kellemesebb, hiszen nem kell lemondanunk dolgokról, így javarészt most erről fogok írni nektek.

Minél több rétű a Tűz és a Víz elem életünkbe való behozatala, annál hatékonyabbá válik a módszer.

Szóval a tűz és víz elemeinek felerősítésénél a következő dolgokban gondolkodjunk:

  • Öltözzünk meleg, rétegesen. (Tűz.)
  • Igyunk minél több meleg folyadékot. (Tűz, de itt már a Víz elem is megszólításra kerül.)
  • Együnk minél több meleg, lédús ételt: kásákat, leveseket, ragusabban elkészített ételeket. (Szintén Tűz és Víz többlet.)
  • Fűszerezzünk bátrabban, ami nem feltétlen jelenti azt, hogy együnk csípősen, csak azt, hogy használjunk több melegítő hatású fűszert. (Tűz.)
  • Olajos masszírozzuk magunkat, vagy masszíroztassuk magunkat, meleg hőmérsékletű és melegítő hatású olajokkal. Pl. a szezám olaj és az olíva olaj is kiváló erre a rítusra. (Szintén Tűz és Víz többletet hoz be az életünkbe.)

Valamint azt is tudnunk kell, hogy a hideg, nyirkos idő rendkívül hatékony közeg arra, hogy a baktériumok szaporodjanak. (Lásd pl. azt, hogy a hűtőszekrényeinkben sokkal nagyobb számban szerepelnek káros baktériumtörzsek, mint pl. a WC deszkáinkon.)

Szóval innentől kezdve egészen a következő késő tavaszig használjunk természetes antibiotikum hatású  ételeket, gazdagon. 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..