Ájurvéda és Hatha Jóga kultúra: Húsevés az Ájurvédában…Volume I.

CavemanDietSzerencsére elég sok sportoló, táncos és színész jár hozzám kezelésre, és így elég sok étkezési trendet végig tudok kísérni, anélkül, hogy nekem bármit is változtatni kellene a saját étrendemen. Huh, mekkora mákom van!

Persze még jó 10 éve volt az Atkins láz, de szegény doktor bácsi szívrohamban halt meg, ami némi nemüileg elég sokat rontott a csak húsevés ázsióján, és hát le is csengett ez a buli.

Aztán jött a Paleolit diéta és mindent vitt. Most pontosan nem tudom, hogy mióta lett ez divat, (várom a szokásos kritikusaimat, hogy nyilvánosan kommentteljék, hogy az ősemberek ideje óta divat ez a táplálkozás), de azért az utóbbi időben ez fajta étkezés is elég sokat változott.

Eleinte ugye nagyon hardcore volt, csak hús, hal, tojás, zöldségek, gyümölcsök, magvak, gombák és snitt. Most már azért a kókuszliszt és a gesztenyeliszt is befigyelt a paleolit rendszerbe, amiből gondolom irdatlan mennyiségűt fogyaszthattak az ősemberek.

Főleg kókuszlisztre tippelnék a mi, és a tőlünk feljebbi égövekben élő barlanglakóknál, de hát tudjátok a Paleolit étkezés is egy üzlet. Mint már sokszor mondtam sajnos azért eszünk rossz minőségű ételt, mert az ételipar is üzlet lett. És a rossz minőségű ételekből adódó egészségügyi problémák meg szülik az egyre újabb és trendibb diétás ötleteket.

Én egyetlen dolgot tudok képviselni ebben a helyzetben, mégpedig az Ájurvéda elveit. Ami a kiegyensúlyozott zöldség, gyümölcs és gabona alapú táplálkozás, mert az Ájurvéda nem hisz semmiféle túlzásokban.

Jó én vegetáriánus vagyok 30 éve, de ez nálam vallási és spirituális okokból alakult így, és nem egészségügyileg. Sőt mivel nullás vércsoportú vagyok, gyerekkoromban és nagyon komoly mennyiségben ettem főként tojást, de húst is.

Minden ősi Ájurvédikus írásban szerepel a hús. De az Ájurvéda szerint a hús terápiás étel. Mármint, akkor kell fogyasztani, ha valami baj van és az adott bajra, a hús kifejezetten javallott, és addig ameddig maga a probléma, a panasz fennáll. Ilyen betegségek pl. az extrém vashiány, vagy vérszegénység, kiszáradás, stb.

De, és ez nagyon nagy de, a klasszikus Ájurvédikus írások megszületéskor, Indiában nem volt haszonállattartás. Minden hús vadászva volt, és azok az állatok a saját preferált életkörnyezetükben éltek, és azt ették, legelték, amit csak akartak, abból, amit találtak. Szóval ahhoz, hogy egy étel terápiás minőségű legyen, az alap az, hogy saját életterületén termelt, nevelt, és a legoptimálisabb környezetben táplált legyen az étel, vagy alapanyag.

Ennek a kritériumnak sajnos nem felel meg, szinte semmi sem, ezért is úgy gondolom, hogy ebben az időben és helyzetben, mindig a legkisebb rosszra kellene törekedni, és sajnos a mai világban előállított élelmiszer termékek közül, hanem is a leggázosabb, de az egyik legrosszabb a hús.

Ja, és természetesen nem a paleolit táplálkozást voltam hívatott fikázni, mert akinek nem inge ne vegye magára, én csak azt próbáltam szemléltetni, hogy persze a hús fogyasztás felerősödése egy szempontból divat, más szempontból meg egy hamis jóléti elképzelés, hogyha tele vagy akkor mindig hús kerül az asztalra, de az Ájurvéda nem hisz végletes dolgokban.

A paleolit táplálkozás most divat, majd elmúlik, csak az benne a kár (egyébként barlanglakó őseink max. élethosszát kb. 40-45 évre teszik most a kutatások, és ők még nem is az antibiotikumon, csontliszten és hormonon tartott állatok húsát ették), hogy a természeti források legdurvább felélése sajnos a hústermeléshez köthető, mert kb. 200-szor több víz és kb. 150-szer több terület kell egy kiló hús előállításához, mint gabonáéhoz.

És itt nem is beszéltem az én spirituális elképzeléseimről, csak egészségről és a természetességről. De majd mér írok, azért…

Om Tat Sat

Baktai Ádám

 

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Ájurvéda és Hatha Jóga kultúra: Húsevés az Ájurvédában…Volume I. bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Krisztina hozzászólása:

    A divatos paleolit ét-trend 😀 , hamarabb elhasal mint gondolnánk 😀

    A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézetének intézetvezető igazgatója felfedi a paleolit elméleten tátongó réseket, és ellentmondásokat.

    http://index.hu/tudomany/2013/10/29/paleolit/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..