Ájurvéda, az egyensúly művészete

ájurvéda egyensúlyAz egyik legismertebb aforizmája az ájurvédának az, hogy mindenki egyedi és ezért mindent lehet alkalmazni gyógyászatra és mérgezésre is. Mert ami az egyik alkatnak jót tesz, az a másik alkatnak kifejezetten rosszat, és ez oda-vissza érvényes.

Egy pár hónapja megjelent egy érdekes könyv magyarul is amit egy amerikai orvos írt, amiben azt taglalja, hogy az élelmiszeripar a zsírt, a cukrot és a sót kifejezetten úgy alkalmazza, hogy függőségeket okozzon a fogyasztókban, és ezáltal generálják a nagyobb eladásokat.

Persze én is nagy összeesküvés elmélet párti vagyok, de nem feltétlenül ezekkel az alapanyagokkal van a gond, hanem ezen alapanyagok minőségével, mert a cukor, mint az édes íz fő beviteli forrása, szükséges a szervezetünknek, de nem a finomított répacukorból előállított cukorra van szüksége szervezetünknek, hanem az egészséges, jó minőségű nádcukorra.

Ma az agrár tudományok már ott tartanak, hogy genetikai manipulációkon keresztül elő tudták állítani azt a cukorrépát, ami megterem a trópusi éghajlaton is, ami a valószínűleg a világ egyik legnagyobb szemétsége, pusztán profitért, nem törődve emberek millióinak az egészségével. A cukorrépa előállítása hihetetlen művi. Gyártósorokra van szükség, míg a cukornád feldolgozásához machete-s férfiakra van szükség, és hevítésre hogy a nád levét karamellizálni tudják.

Nem beszélve arról, hogy a cukorrépa előállítása a nádcukorhoz képest drága, bonyolult. Valamint hihetetlenül egészségtelen és meg sem adja szervezetünknek azt a táplálást és nyugalmat, amiért az ájurvéda azt mondja hogy az édes ízre szükségünk van, pont ugyan úgy, mint a sósra, keserűre, savanyúra, csípősre és a fanyarra.

De visszatérve a fent említett könyvre, míg a zsír abszolút ártalmas a kaphának, jó mennyiségben és jó minőségben kifejezetten terápiás lehet a tűz alkatú pittáknak, mert képes arra, hogy kihajtsa a többlet savat az epéből, és lefoglalja a pitták erősebb emésztési tüzét.

De ez pl. így van a cukorral is, ami kifejezetten jó hatással tud lenni a vatáknak, a levegős testalkatúaknak, de hihetetlenül ártalmas lehet a pittáknak az által, hogy az édes íz erjeszt, és még jobban fokozza ezzel a savasságot, és természetesen ártalmas a kapháknak is, akiket pedig elnehezít a sok édes íz.

De ilyen a só is, ami kifejezetten hasznos lehet a kapháknak, akiknél nagyon nagy százalékban azért tart vissza vizet a szervezetük, mert sóhiányosak, de nagy mennyiségben nagyon ártalmas a vatáknak, mivel hajlamosít a meszesedésre, hűsít és lúgosít is, ami a vatáknál azért komolyabb probléma szokott lenni.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..