A víz főzés! Az e heti Ájurvéda recept…

Az Ájurvéda a vizet a következő tulajdonságok fényében vizsgálja meg: hideg, nehéz, tapadó és kitöltő. Ezek mind testes, nehéz tulajdonságok, lásd sokan szokták azt érezni, hogy nehéz lesz a gyomruk ivás után, vagy azt, hogy kotyog a víz a gyomrukban, ha túl gyorsan isznak, vagy túl sokat.

Ugyanakkor minden elemnek megvan az a pár elem, ami segítheti őt az átalakulásban és könnyebb feldolgozásban. A víz esetében ez az elem a tűz. Ami a nehéz vizet akár párává, vagy gőzzé tudja alakítani, vagy akár a jeget vissza vízzé.

Így a víz forralása könnyebbé és könnyebben feldolgozhatóvá teszi a vizet. Íme néhány tanács a víz főzéshez:

  • Ha lehet használjunk egy külön edényt a víz főzéshez, vagy egy újabb edényt, aminek a belseje nincs nagyon összekarcolva, hiszen a mélyedésekben mindenféle parányi kis részecskék is összegyűlhetnek.
  • A vizet legalább 10 percig forraljuk. Vatáknál (levegős alkatúaknál) az ajánlott forralás ideje annyi, amennyi idő alatt a víz mennyiség fele elforr.
  • A vizet nem muszáj melegen meginni. Megvárhatjuk míg szoba hőmérsékletűre hűl és utána fogyasszuk.
  • Ideális lenne a vizet vörösréz edényben tárolni, és lefedni.
  • Sötét edényben ne tároljunk vizet. Az átlátszó edény szintén ajánlott. Főként, ha még egy yantrán is tartjuk a kancsót.

Ehhez a bejegyzéshez az is hozzátartozik, hogy egy pár hónapja valaki meg kérdezte tőlem, hogy tényleg csak forralt vizet lenne-e szabad inni az Ájurvéda szerint. Én úgy tudtam, hogy nem, de aztán utána jártam és, kiderült, hogy Vatáknak és Kapháknak igenis ajánlott a főzött víz fogyasztása.

Valószínű, hogy úgy raktározta el az agyam ezt az infót, hogy nekem nem kell, mert akkoriban Indiában teljesen Pitta voltam, de ez egy nagyon jó kis trükk, főleg a téli időszakban! Váljék egészségetekre!

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..