Balaráma és Hayagriva napja, és ezen spirituális nap lényege…

hayagrivaEzen Telihold napján ünneplik Indiában Isten 2 inkarnációjának is a születését.

Krisna azt mondja a Bhagavad Gitában, hogy időről időre Ő eljön a világba, hogy bátorítsa az elesetteket, újra fókuszba állítsa a spiritualitást és természetesen csapást mérjen a gonoszokra, de ezek a versek a Gitából még a Golyóálló szerzetes című film záró akkordjaiban is felhangzik.

A nagy mesterek és tanítók úgy interpretálják ezeket a stanzákat, hogy Isten hely, idő és körülményhez illőn érkezik ebbe a világba, és Ő határozza meg egy-egy kor Dharmáját, vagy spirituális útját, de persze az is lehet, hogy nem Ő jön el Maga ebbe a világba, hanem maga helyett elküldi profétáját.

Persze a Védák még azt is elmagyarázzák, hogy minden élőlénynek 12 lehetséges formában lehet kapcsolata Istennel, így ezért sem lehet különbséget tenni a világ különböző vallásai közt, hiszen mind-mind egy másféle kapcsolatot részesít előnyben Istennel. Pl. az eredeti Krisztusi tanítások is inkább egy Atya/Gyermek viszonylatba helyezték az ember és Isten kapcsolatát, ami az egyik fajtája a 12 archetípusnak, míg a klasszikus Iszlám inkább Isten hatalmasságát domborítja ki elsődlegesen, ami megint csak egyike a 12 alap kapcsolati mintának.

Tehát a Védák szerint egy azon Isten jöhet többféle hangulatban ebbe a világba, és küldheti saját prófétáit is, akik ha még úgy is tűnne, hogy mást mondanak, valójában ugyanazt tanítják, a szeretetet. Legfeljebb picit más fényben, és másra helyezve a hangsúlyt, akár a hely, idő és körülmény végett, de mindenki a szeretetről tanít és az ember és Isten kapcsolatáról.

Szóval a mai nap, 2018. Augusztus 26, két fontos Isteni jelenést ünnepelnek a Védák, Balarámét, aki a birkózók és jógások Istene, és Hayagrívá-ét , aki meg a tudás Istene. Ha bővebben olvasnál Róluk a google-t ajánlanám, a fenti bekezdésekben már ellőttem a mai puskapor adagomat.

De a lényeg: ma tegyünk a tudásunk gyarapodásáért, a jóga és harcművészet gyakorlásunk minőségi és/vagy mennyiségi fejlődéséért, stb.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Védikus Pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Balaráma és Hayagriva napja, és ezen spirituális nap lényege… bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Augusztus hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Ashunja Shajana Vrata, vagyis az alvás böjt fogadalom… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..