A hét Ájurvédikus receptje: Méregtelenítés egyszerűen…

a férfi trikatu...

a trikatu alapanyagai…

Az ideális ideje a méregtelenítésnek a tavasz vagy az ősz. Amikor eljön a várva várt tavasz egy hosszú tél után nemcsak a fák, de a mi bőrünk is ki szokott rügyezni. A téli szezonban a pár kilo felszedése normális, és sajnos az is, hogy picit több méreganyagot raktározz el a szervezetünk. A nyár végére meg egész egyszerűen olyan mennyiségű hő halmozódik fel a szervezetünkbe, ami felszínre hozza a méreganyagokat, hogy sokkal könnyebbé válik a méregtelenítés folyamata. De mi legyen télen, amikor nem szabad méregteleníteni?

A megoldás pofon egyszerű. Egész egyszerűen jól kell tudnunk fűszerezni. Ott van a nagy ötös, amiből annyit ehettünk büntetlenül amennyit csak akarunk, és ezek a fűszerek nem méregtelenítenek, hanem a teljes egyszerűségükben egész egyszerűen elemésztik, felzabálják a testünkben felgyülemlett mérgeket.

A Nagy Ötös:

  • Kurkuma és gyömbér, ez a két csoda fűszer 1 kategóriába tartoznak, mert ugyanahhoz a családhoz tartoznak, csak az egyik sárga a másik meg csíp.
  • Feketebor és Hosszúbors, mint a fentieknél, ugyanaz a család, de a hosszú féle picit lágyabb ízben, de komolyabb terápiás hatásai vannak.
  • Babérlevél, a méregtelenítés királynője, Indiában még a tejberizsbe is tesznek.
  • Római kömény, sokak szerint picit poloska ízű, de a krumplihoz és a nehezebben emészthetőbb zöldségekhez kiváló.
  • Görögszéna, vagy Lepkeszegmag, ami egy fűszer, de mindkét nevet kb. ugyanannyira használják. Hihetetlenül jó a mellkasi vérellátás fokozására, az Ájurvédában használják az asztma kezelésére is, de hölgyek vigyázzanak, mert igen erősen mellnövesztő hatású.

Az Ájurvédában igen komoly különbségtétel van a csípős és az aromás fűszerek között, mert a csípős fűszereknek szinte alig van terápiás haszna, míg az aromás ízesítőket meg kifejezetten gyógyító hatásaik miatt használják a legkülönfélébb receptekben.

Egyébként az Ájurvéda tudományában nincs is méregtelenítés emésztés serkentés nélkül, amire a fent említett fűszerek szintén alkalmasak.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

A hét Ájurvédikus receptje: Méregtelenítés egyszerűen… bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Mire jó a tavaszi méregtelenítés az Ájurvéda szerint? | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..