A Hét Ájurvédikus receptje: Hűsítő Limonádé és a Cshász…

borsVégre elkezdett picit melegebb lenni, így gondoltam, hogy optimistán leírok egy receptet, ami igazán jól működik extrém melegben.

Nagyon egyszerű az egész, citrom helyett borsot rakunk a vízbe, de ugyanúgy mehet bele cukor is. Tehát fekete bors, cukor és víz.

1996-ban egy indiai vallási ünnepen, Puriban a szekérfesztiválon, és persze Júliusban, hogy jobban lássam a történéseket röpke 11 órát kellett a tűző napon állnom. A borsos, cukros vízzel én bírtam az ipart, de szerencsétlen helyiek, akik azért jobban bírják a meleget, mint mi hófehérke európaiak, elég szépen hullottak körülöttem, úgy kellett őket kiadogatni kézről kézre a tömeg felett az első segély sátrakig.

Szóval a recept bevált, kipróbált tuti cucc.

Most vettem észre, hogy milyen rövidke lett ez a kis bejegyzés, így íme, még egy:

Chaas: ejtsd cshász, író ital.

Az Ájurvéda szerint az emberi szervezetnek legkönnyebben feldolgozható fehérje a chaas. Mostanában láttam nagy boltokba, étkezési író néven futva chaast. Mondjuk, szerintem csak én veszem a nem ürülő polcokat nézve, de legalább van. Az íze szerintem jó, demások már mondták nekem, hogy meg kell szokni egy kicsit.

Ha az író nem jön be, helyettesíthetjük fele víz, fele joghurttal is az írót az Ájurvédikus hűsítő italokban.

Maga a recept: Pici ghín kipattogtatunk fekete mustármagot, ráöntjük az írót, majd picit sózzuk ízlés szerint fekete vagy normál sóval, szerintem a fekete a tuti a recepthez, és amikor levesszük a tűzről, még hozzá teszünk egy kis friss, apróra vágott koriander levelet. Ez a világ legjobb és legegészségesebb üdítője.

Jó fogyasztást,

Baktai Ádám

Om Tat Sat

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

A Hét Ájurvédikus receptje: Hűsítő Limonádé és a Cshász… bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. l.kriszti hozzászólása:

    Ezt a limonádé receptet ki kell próbálni! Kár, hogy nem olvastam előbb, a mai hőségben biztos jól jött volna 🙂

  2. l.kriszti hozzászólása:

    A bors tényleg bevált 36 fokban, tűző napon Szekérfesztiválon is 🙂

  3. Visszajelzés: Puri és a Szekérfesztivál… | Bhakti Kutir

  4. SCHIDLÓ ÉVA hozzászólása:

    Kedves Ádám!
    Bocsánat,hogy itt ès most kérdezem,de harmadik napja kínlódom ezzel a vírusos nyári influenzával:kiver a víz,,szédülés,hányás,hasmenés.Azért zavarlak csak vele,mert nekem kellene ellátnom a páromat meg a kutyusokat,holnap felülvizsgálatra kellene őt kísérnem,szóval muszáj lenne jobban lennem.Kérlek,segíts,mivel győzhetném le ezt az évek óta bennem tartózkodó vírust!?
    Köszönöm,ha válaszolsz:
    Macika(dagadt,vörös okostojás a tanfolyamról,meg a párommsl is jártunk Nálad)

  5. Ranikó hozzászólása:

    A chaas készítésekor a frissítőt melegen kell fogyasztani? Az írót is meg kell melegíteni, vagy a mustármag kipattogtatása után már leveszem a tűzről?
    Egyébként az első receptet plusz citrommal próbáltam, Szekérfesztiválon életmentő volt. Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..