A hét Ájurvédikus receptje: 4 féle étek az Ájurvédában…

Az Ájurvéda tudománya lefed egy teljes életviteli rendszert, az evéstől a méregtelenítésig, a reggeli keléstől az esti fekvésig. Így például az étkezésnél nem csak arról van szó, hogy mit együnk, de arról is, hogy mikor és hogyan.

Így létezik egy olyan felsorolás is az Ájurvédában, hogy a különféle étkeket, miként kellene fogyasztani. A 4 féle étek a következő:

 • Amit megiszunk,
 • amit megeszünk,
 • amit beszívunk,
 • és amit felnyalunk.

Ebből kiindulva az Ájurvédikus írások azt fejtik ki, hogy amit megiszunk az meg kellene ennünk, és amit megeszünk azt meg kellene inunk. Tehát, amikor iszunk, minden korty után picit járassuk körbe az italt a szánkban, mert akkor sokkal több nyál keveredik az italunkhoz, amit így könnyebb is lesz eldolgoznia a szervezetünknek.

És amit megeszünk azt rágjuk addig, ameddig már olyan sok nyál keveredett az ételhez, hogy szinte lefolyik a torkunkon. Egyes Ájurvéda írások a 32 rágás/falat rátára esküsznek. 

És akkor még ott van a szívandó és a felnyalandó étkek. A beszívós kaják egyértelműen a leveseket jelenti az Ájurvédában, mert ha egy picit szürcsölve fogyasztjuk el a leveseinket, akkor szintén kialakul az, hogy a megfelelő mennyiségű nyál keveredik az ételünkhöz, az emésztés szemszögéből, míg a felnyalandó étkek általában a mártásokat és a nehezebb, krémesebb édességeket jelzi. Lásd pl. fagylalt, amit ugyan mi nem tudunk, de a fagyi bizony Indiából ered, és az angolokon keresztül érkezett el Európába.

Egyébként a beszívandó és a felnyalandó étkeknél nemcsak az emésztés optimalizációja az egyetlen fókuszpont, hanem az intenzívebb ízlelés képesség érzete is. Lásd a szürcsölő sommelier-eket, vagy a sőr és olíva olaj kóstolókat.

Természetesen ezek a fogyasztási módszerek nagyon felhozzák azt a tényt, hogy ideális  esetben mindent kézzel kellene ennünk, de ez majd a következő mese témája lesz.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Egyébként létezik egy számomra igen idegesítő  hozzáállás a ami világban, miszerint az őseink bunkók voltak és hülyék, úgy általában. Ez nem igaz! Az őseink igenis az Ájurvéda szerint éltek, mert jó volt a belső hangjuk, és tisztelték a természetet, amit egyébként nagyon komolyan meg is figyeltek. Legfeljebb itt a Kárpát medencében nem úgy hívták a rendszert, amit követtek, hogy Ájurvéda.

Szóval az őseink nem azért szürcsölték a levest, mert neveletlen taplók voltak, hanem azért, mert tudták, hogy ezt bizony így kell elfogyasztani. 

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

A hét Ájurvédikus receptje: 4 féle étek az Ájurvédában… bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Gali Krisztina hozzászólása:

  Szia! Szeretném megkérdezni, hogy mit ajánlsz annak , akinek a vastagbelével vannak problémái, vagyis hogyan és mivel tud tisztítani ? Mivel tudja egészségesen tartani a bélrendszerét?
  Köszönöm:
  Gali Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..