A 7 Ájurvédikus Receptje a Kutirból: Vatásító Étel a Pancsa Karmásoknak, avagy amikor az olaszok is be Ájurvédikusodnak

panzanellaEz a recept megint csak a teljes Pancsa Karma kúrához íródik, de önmagában is megállja a helyét, mert egy rendkívüli nyári étel, ez nem más mint, az olasz kenyérsaláta a Panzanella.

A Vata dósát fokozása a beöntés előtt segíti a tisztítást, de persze nem csak erre jó. Ha valaki nagyon Kapha (vizes) vagy Pitta (tűzes) és jót tesz neki a Vata erősítése, akkor ez szinte terápiás étel.

1 napos kenyeret kockára vágunk és olíva olajon, pici fokhagymával (kell egy kis emésztés serkentés a Vatáknak a kenyér megemésztésére) és egy kevés sóval megpirítjuk.

A kiszáradt kenyérkockákat összekeverjük egy sajátságos zöldséges vinaigrettével, ami a következő:

Zöldből mehet bele paradicsom (a dél olaszok ezt is a kenyérrel pirítják össze, majd ugyanígy minden más nyersen kerül a fogásba), paprika, kaliforniai paprika, hagyma, uborka, bazsalikom és akár egy kevés alacsony tejcukor tartalmú sajt (feta, mozzarella, scarmozza, túró). Az öntet: olíva olaj, pici mustár, borecet és fekete bors. Hagyjuk egy fél órát az ízeket összeérni.

Egészségetekre!

Ugye a nyers étel fokozza a Vatát, mert a legtöbb zöldség negatív kalória, ami azt jelenti, hogyha nyersen eszed meg több kalóriát égett el a tested a feldolgozáskor, mint amennyi eleve a kajában van. A pirított kenyér megint csak Vatásít és az összeérés alatt még ráadásul ki is hűl, újabb pont a Vata irányába. Hajrá Ájurvédikus Panzanella.

Az a furcsa, hogy a klasszikus indiai konyhában, de mára már szinte csak Gudzsaratban is használnak egy ilyen receptet. Az előző napról megmaradt csapátit, indiai lepény kenyeret darabokra tépkedik és beleforgatják a következő szószba:

Pici ghín kipattogtattunk feketemustármagot és curry levelet, utána picire állítjuk a lángot és így is marad, kurkuma pasztát (kurkuma por pépé összeállítva egy kis vízzel) és amikor az is átpirult, hozzá öntünk joghurtot és még némi friss curry levelet. Ebben a cuccba keverjük bele a csapáti darabkákat.

Bon Appetit!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de meg attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

A 7 Ájurvédikus Receptje a Kutirból: Vatásító Étel a Pancsa Karmásoknak, avagy amikor az olaszok is be Ájurvédikusodnak bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Gyuri hozzászólása:

    Kedves Ádám!

    Erősen vata alkatú,sovány testfelépítésű vagyok. Tudnál olyan recepteket is feltenni a jövőben,amik súly növekedést eredményeznek? Előre is köszönöm!

    Üdv: Gyuri

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.