A 7 Ájurvéda Receptje: Jön a hideg, együnk csípős levest…

vegsoupAzt már számtalanszor leírtam, hogy az Ájurvéda szerint az lenne az ideális, ha ébredés után 1 órával ennénk először, majd 3 óránként Naplementéig. Ez nagyjából kihozza a napi 5-szöri étkezést.

Természetesen a 10 órai és az uzsonna lehet könnyű és egyszerű.

A következő recept Ájurvéda szempontjából elég extrém, mert használ egy csomó olyan alapanyagot, amit csak különleges alkalmakkor és csak terápiásan használnak, de a mínusz 10 fok, vagy kellemes meleg napok után hirtelen hideg és eső, elég különleges esemény az Ájurvédikus gyógyászatban.

Ez a recept nagy tiszteletnek örvend Vietnámban, de tudjátok én olyan vagyok, mint a görög papa, a „Bazi nagy Görög Lagzi” című filmben, csak én azt mondom, hogy minden Indiából ered, nem pedig azt, hogy minden görög.

Mellesleg a Thaiak is azt mondják a saját gyógyászatukról, hogy Indiából ered, mert 2500 évvel ezelőtt Buddha halála után, az Ő saját orvosa, Kumára Jivaka Bhatta vándorolt át India területéről, a mostani Thai területre, és bizony ők tradicionálisan onnan eredeztetik a gyógyászatukat. Ami aztán persze átterjedt Vietnamba, Laoszba, Kambodzsába, stb.

A recept egyszerű: chilit, hagymát, gyömbért és fokhagymát, tetszés szerinti arányokban pürésítünk, majd pici olajon lepirítjuk.

Ezt eltehetjük egy üvegbe, a saját olaja megóvja a megromlástól, és amikor felszeretnénk melegedni, akkor forró vízben 1-2 teáskanálnyit feloldunk és táááá dáááá kész a leves.

Ha ez nem csak erről szól, hanem étkezésként alkalmazzuk a levest, akkor persze rakhatunk bele zöldségek és tésztát is. Az ilyen hiper gyorsan megfövő tészták, mint a Japán hajdina tészta, vagy a kínai rizstészták kiválóak. De ha julienne-re vágunk fel zöldségeket, kb. azok meg is párolódnak, míg felforraljuk a leves alaplevünket.

De ha nagyon távol keletire akarjuk venni a figurát, mehet bele egy kis wakami, vagy más egyéb hínár, ami sok jódot tartalmaz, de Vaták és Kaphák vigyázzanak, mert a sok klorofil lassítja a pajzsmirigyműködést.

Ha picit nyugatisan szeretjük, akkor meg tegyünk hozzá tejfölt, télen az ok és nem is lesz annyira csípős.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Bhakti Kutir, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

A 7 Ájurvéda Receptje: Jön a hideg, együnk csípős levest… bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Őszi teendők az Ájurvéda ajánlásával… | Bhakti Kutir

  2. Nora hozzászólása:

    Most egy kicsit megint összezavarodtam. Volt, aki azt mondta, az ayurvéda kerüli a hagymát, mert “lélekűző”vagy mi…és ne együnk maradékot, vagyis hűtőben tárolt ételt…akkor ez most hogy van? Én speciel szeretem a hagymát…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..