A 7 Ájurvéda Receptje a Kutirból: Kása, az egészség étel

kurkumásan meg így néz ki…

Mint tudjátok, javában benne vagyunk egy Pancsa Karmában. Hogy egy picit segítsem a résztvevők vegás konyha repertoárját, fel fogok tenni néhány recept honalapra.

Az Ájurvédikus gyógymódok egyik alapja a tisztító kúrák alkalmazása, ami már akkor is teljesnek számít, ha az ember szimplán jobban oda figyel arra, hogy hogyan táplálkozik.

Ami egyöntetűen minden kúra alapja, hogy az ember meleg, lédús, könnyen emészthető és természetében a jóság kötőerejéhez tartozó ételeket eszik.  Ilyenek a kásák, a főzelékek és a levesek is.

Azért ezt a receptet írom le, mert több alkalmazási lehetőséget is rejt magában.

8 pohár vizet felforralunk és hozzá öntűnk, fél-fél pohárnyit, 3 különféle gabonából: rizs, árpa és köles. Ha a rizst kukoricára cseréljük azt, kb. 20-30 perccel hamarabb kell az edénybe tenni.

Tehát gabonák a vízbe, só, bors, koriander és kb. 30 perc után kész is.

A fenti receptet használják az Ájurvédában, mint csoda fogyasztót is. De csak egy hétig szabad alkalmazni, mert ténylegesen szinte eltünteti az embert. Viszont azon a héten csak ezt szabad enni, napi 3szor és étkezés után le kell dönteni 1 pohár Triphalás írót, pici mézzel.

Vigyázat tényleg nagyon fogyaszt, csak Kapha alkatúaknak ajánlott.

Om Tat Sat

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

A 7 Ájurvéda Receptje a Kutirból: Kása, az egészség étel bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. András Blanka hozzászólása:

    Szia! Szeretném kipróbálni a receptet, fogyni szeretnék, én úgy tudom, hogy Kapha Pitta testalkatú vagyok, és honnan szerezhetem be a Triphalás írót? Köszönöm, Blanka.

  2. Demény Rozália hozzászólása:

    Szia Ádám!

    Más gabonákat is lehet használni pl. hajdina vagy csak azt a hármat amit említettél?
    illetve a rizs, barna rizs legyen vagy lehet akármilyen?

    Köszönettel,
    Rozi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.